Αναγνώστες

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Διατροφή Και Οστεοπόρωση

Διατροφή και   Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια κατά την διάρκεια της οποίας παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας των οστών και μείωση της αντοχής τους με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον στην ομάδα κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:
Η ηλικία: η οστική μάζα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Το φύλο: οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα και σε μικρότερη ηλικία.
Φυλή: Οι γυναίκες που ανήκουν στην λευκή φυλή  βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.
Κάπνισμα: Η νικοτίνη δημιουργεί προβλήματα στο σχηματισμό των οστών, γιατί εμπλέκεται στο σημαντικό ρόλο των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, στην ανάπτυξη των οστών.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Συνιστώνται δύο ποτήρια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι κρασί κόκκινο για τις γυναίκες.
Καφές: συνιστάται 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα οστά .Καφές με γάλα εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βάρος και δείκτης μάζας σώματος: οι αδύνατες και με λεπτό σκελετό γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υπέρβαρες και με μεγάλα οστά. Με βάση το ΒΜΙ κατατάσσονται σε ελιποβαρείς, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους και παχύσαρκους. Αν ο ΒΜΙ είναι χαμηλός ο κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι αυξημένος.
Κακή διατροφή: Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να δημιουργήσει αδύνατα οστά με μειωμένη οστική μάζα
Λίγα λόγια για το ασβέστιο
Το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό των οστών σε ποσοστό 99%, προσδίδει δύναμη-ισχύ και σωστή δομή στα οστά και στα δόντια. Φυσιολογικά μόνο ένα ποσοστό 20-30% της περιεκτικότητας των τροφών σε ασβέστιο απορροφάται από το λεπτό έντερο. Το ασβέστιο βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς  στα αυγά στα όσπρια (κυρίως φασόλια)και στα πράσινα λαχανικά. 


Συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου
       παιδιά και έφηβοι 2-3 μερίδες,
       σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι 3-4 μερίδες
       γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση 3 μερίδες.
Βιταμίνη D
H βιταμίνη D είναι ένας όρος που περιλαμβάνει μία σειρά χημικών ενώσεων. Έχει ταξινομηθεί ταυτόχρονα στις λιποδιαλυτές βιταμίνες όσο και στις ορμόνες. Η φυσιολογικά ενεργή της μορφή είναι η καλσιτριόλη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός μετατρέπει μία ένωση που υπάρχει στο δέρμα σε χοληκαλσιφερόλη η οποία απελευθερώνεται στο αίμα και τελικά μετατρέπεται στο ήπαρ και στα νεφρά στην ενεργό ορμόνη την καλσιτριόλη.
Ο ρόλος της βιταμίνης D:
H βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και τους νεφρούς, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο πλάσμα και κατ’ επέκταση κανονικού μεταβολισμού των οστών. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού του φωσφόρου, ενός άλλου σημαντικού ανόργανου συστατικού για τον σχηματισμό των οστών.
Εκτός από την κλασσική δράση της στο μεταβολισμό των οστών επιδρά επίσης στην ανάπτυξη του δέρματος και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ψωρίασης μίας χρόνιας δερματικής διαταραχής.
Λίγα Λόγια Για τον Φώσφορο
       Ο φώσφορος στην διατροφή του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένος με το ασβέστιο, σε σημείο που ανεπάρκεια του ενός δημιουργεί προβλήματα και στην χρησιμοποίηση του άλλου.
Το 80% του φωσφόρου βρίσκεται στον σκελετό του ατόμου μαζί με το ασβέστιο, όπου η σχέση ασβεστίου φωσφόρου είναι 1:1.
Σε ποιες τροφές βρίσκεται ο Φώσφορος
Ο φώσφορος βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Ιδιαίτερα πλούσιες σε φώσφορο είναι οι παρακάτω τροφές
       Θαλασσινά
       Ξηροί καρποί
       Κρέας
       Όσπρια
       Αυγά
       Δημητριακά
       Τυρί
       Λαχανικά
Συμπερασματικά
Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές και την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Η βάση της πυραμίδας από την οποία θα πρέπει να προέρχεται η πλειοψηφία των ημερήσιων θερμίδων, αντιπροσωπεύεται από την ομάδα ψωμιού, δημητριακών, ρυζιού και ζυμαρικών(6-11 μερίδες) καθώς και την ομάδα λαχανικών (3-5 μερίδες) και την ομάδα φρούτων(2-4 μερίδες).Αυτό εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες.Συνιστάται η πρόσληψη λιγότερων μερίδων από την ομάδα γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού(2-3 μερίδες) και την ομάδα κρέατος, πουλερικών, ψαριών, ξηρών καρπών και αυγών που προέρχονται από ζώα. Τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι συχνά.

Oρθορεξία Μία νέα διατροφική διαταραχή

H ορθορεξία σαν ορισμός δεν αναγνωρίζεται επισήμως σαν διατροφική διαταραχή αλλά τα συμπτώματα παραπέμπουν σε διατροφική διαταραχή.

Όσοι έχουν μία εμμονή με την υγιεινή διατροφή πάσχουν από ορθορεξία η οποία ξεκινάει στην αρχή τρώγοντας υγιεινά δηλαδή τροφές ποιοτικά υγιεινές  που κρίνουν οι ίδιοι ότι είναι υγιεινές είτε από επιστημονικά δεδομένα ότι είναι υγιεινές και καταλήγει με την καθαριότητα δηλαδή με τι τρόπο και ποια μέτρα υγιεινής έχουν ληφθεί μέχρις ότου φτάσει το τελικό προϊόν που θα καταναλώσει στο πιάτο του.
Ελέγχουν τι τρώνε και πόσο τρώνε.  Η κάθε ημέρα για όσους πάσχουν από ορθορεξία είναι μια ευκαιρία να τρώνε σωστά, να είναι αυστηροί στις τροφές που καταναλώνουν καθημερινά και αυτοτιμωρούνται με αποχή από το φαγητό, είτε με άσκηση είτε με νηστεία αν δεν τα καταφέρνουν να τηρήσουν τους διαιτητικούς νόμους που οι ίδιοι έχουν φτιάξει και  που ακολουθούν.
Οι επιλογές των τροφίμων μπορεί να είναι τόσο περιοριστικές, τόσο σε ποικιλία όσο και σε θερμίδες με αποτέλεσμα την εμμονή τους στην υγιεινή διατροφή. Τελικά, η εμμονή με την υγιεινή διατροφή μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, να επηρεάσει τις σχέσεις και να γίνει σωματικά επικίνδυνη.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να δούμε μήπως πάσχουμε από ορθορεξία.
Εάν απαντηθούν αρνητικά τότε πιθανόν να πάσχουμε από ορθορεξία:
  • Θα μπορούσατε να είχατε καταναλώσει κάποιο τρόφιμο χωρίς να ανησυχείτε για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε;
  • Μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που έχει παρασκευασθεί από ένα φιλικό σας πρόσωπο χωρίς να προσπαθήσετε να ελέγξετε πώς σερβίρετε;
  • Αναζητάτε τρόφιμα ανθυγιεινά;
Εάν απαντηθούν θετικά τότε πιθανόν να πάσχουμε από ορθορεξία:
  • Μήπως δαπανάται τη ζωή σας στην τέλεια δίαιτα χωρίς να αγαπάτε, να απολαμβάνετε τη ζωή σας και να δημιουργείτε;
  • Νιώθετε ενοχές ή απέχθεια όταν είστε κολλημένοι στη σωστή διατροφή;
  • Αναρωτιέστε πώς οι άλλοι μπορούν να καταναλώνουν τροφές που θεωρούνται ανθυγιεινές;
Θεραπεία για την ορθορεξία
Η κοινωνία από μόνη της ενθαρρύνει τον κόσμο στη στροφή προς την υγιεινή διατροφή και προβάλλει από μόνη της υγιή πρότυπα ομορφιάς καθώς και λεπτούς ανθρώπους με αποτέλεσμα αν κάποιο άτομο πάσχει από ορθορεξία σπάνια να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα.
Το άτομο που πάσχει από ορθορεξία είναι μόνιμα κολλημένος με τις διατροφικές του επιλογές. Η θεραπεία για την ορθορεξία απαιτεί έμπειρους επαγγελματίες όχι μόνο διαιτολόγο αλλά ταυτόχρονη παρακολούθηση ψυχολόγου ή ψυχιάτρου. Ο διαιτολόγος από τη μία πλευρά θα πρέπει να εκπαιδεύσει το άτομο που πάσχει από ορθορεξία να σταματήσει να επιλέγει "καλές "και "κακές" τροφές που είναι σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές και από την άλλη ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος να εξετάσει του λόγους τους οποίους οδήγησαν το άτομο σε τόσο αυστηρό έλεγχο των τροφών και για ποιον λόγο διαχωρίζει τις τροφές και με ποια κριτήρια.
Δημοσιεύθηκε στο www.flowmagazine.gr

Διατροφή στην Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια ιδιοπαθής φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος που προκαλεί νευρολογική ανικανότητα σε νεαρούς ενήλικες.  

Αιτιολογία της νόσου είναι ακόμη άγνωστη, αλλά έχει μια ανοσολογική βάση που μεσολαβεί και παρουσιάζεται σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Διατροφική κατάσταση όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς με ΣΚΠ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς ή αναφερθεί, ωστόσο μεμονωμένα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πολλοί ασθενείς υποφέρουν από διάφορες μορφές υποσιτισμού. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο υποσιτισμός έχει συσχετισθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος από την οποία επηρεάζεται  η διανοητική λειτουργία, η δύναμη των αναπνευστικών μυών και αυξάνεται ο κίνδυνος σε συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς με ΣΚΠ. 
H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι αλλοιώσεις κάνουν αυτό δύσκολο την αποστολή μηνυμάτων από το εγκέφαλο στο σώμα. Αυτές οι αλλοιώσεις σχηματίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλει το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων που ονομάζεται μυελίνη. Η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη. Έρευνες συλλέγονται προκειμένου να ανακαλύψουν πως οι επιδράσεις της διατροφής παίζουν ένα ρόλο πάνω στην εξέλιξη και στην πρόληψη της ασθένειας. Από τις έρευνες φαίνονται ότι η διατροφή είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.
Για αυτόν  τον λόγο η διατροφική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνει:φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια κυρίως αυτά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και αυτό γιατί είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν την οξείδωση και να μην δημιουργούνται πολλές ελεύθερες ρίζες και σε αυτό συντελεί και το ελαιόλαδο που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.Όσο ν αφορά τα ψάρια τα καλύτερα ψάρια όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι:Γαύρος, Σαρδέλλα, Σκουμπρί, Σολομός, Πέστροφα, Μπακαλιάρος, Τόνος, Ρέγκα, Παλαμίδα.