Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία χρόνια νόσος του
πεπτικού συστήματος. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το γαστρικό
οξύ ή το περιεχόμενο του στομάχου ρέει προς τα πίσω δηλαδή προς τον οισοφάγο .Η
αντίστροφή παλινδρόμηση ερεθίζει την εσωτερική την επιφάνεια του
οισοφάγου. Χαρακτηριστικό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι έντονες
καούρες. Η ηλικία, η παχυσαρκία με δείκτη
μάζα σώματος συνήθως >30 ,το κάπνισμα ,η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
μεγάλα γεύματα σε ακατάστατες ώρες και ακατάστατα γεύματα, η κατάκλιση αμέσως
μετά το φαγητό, η κατανάλωση λιπαρών τροφών, η κατανάλωση τηγανιτών και τροφών που περιέχουν καρυκεύματα, σοκολάτα
η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και ανθρακούχων αναψυκτικών, τα σφικτά και στενά
ρούχα και η επίκυψη και ανύψωση βαρέων αντικειμένων αποτελούν σημαντικοί παράγοντες προκειμένου να
εκδηλωθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Για να αποφευχθεί ή για να ανακουφιστεί κανείς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει:
- να καταναλώνει συχνά και μικρά γεύματα,
- να μειώσει το σωματικό βάρος αν είναι ο δείκτης μάζας σώματος(βάρος/ύψος2)>30,
- να διακόψει το κάπνισμα,
- να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά που δεν είναι όξινα δηλαδή καλό είναι να αποφεύγει το πορτοκάλι και τον χυμό του, το γκρέιπ φρουτ τις όξινες γενικά τροφές, το λεμόνι,
- η κατανάλωση των γευμάτων να μην διαρκεί μέχρι πολύ αργά δηλαδή να μην καταναλώσει ο ασθενής τα γεύματα εφόσον γίνει αμέσως η κατάκλιση,
- θα πρέπει να καταναλώνει τις τροφές με μικρά και συχνά γεύματα και όχι μέχρι πολύ αργά το βράδυ,
- να φοράει φαρδιά και όχι σφικτά ρούχα
- και κατά την κατάκλιση το μαξιλάρι να είναι ελαφρά σηκωμένο κατά την κατάκλιση τουλάχιστον 20 cm.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου